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RE: May Finance and Administration Cabinet employee provide traffic 
related services for firm that does business with his former 
employer, the Transportation Cabinet? 

 
DECISION: Yes, but may need approval from the Commission. 

 
 This opinion is in response to your January 15, 1998, request for an advisory 

opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was 
reviewed at the February 26, 1998, meeting of the Commission, and the following opinion is 
issued.  

 
You state the relevant facts as follows.  You currently work for the Finance and  

Administration Cabinet, Department of Facilities Management, Division of Maintenance and 
Operations, and are responsible for the maintenance of the heating, air conditioning, plumbing, 
etc. of various state buildings.  You transferred from your former position as a Transportation 
Engineer with the Transportation Cabinet to your current position on September 16, 1997.  Your 
former job with the Transportation Cabinet involved traffic signals and roadway lighting design.   

 
In addition to your employment with the Commonwealth, you now desire to seek  

work involving traffic design with an engineering firm that holds a contract with the 
Transportation Cabinet to perform traffic design work.  The engineering firm also holds a 
contract with the Finance and Administration Cabinet, but you have no involvement with any 
matters involving the firm as part of your current official duties.  However, you did have 
involvement with the firm as part of your former official duties.  You ask if such outside 
employment would be a violation of the ethics code.   
 

 KRS 11A.020(1)(a) provides: 
 

1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly: 

(a) Use or attempt to use his influence in any matter which 
involves a substantial conflict between his personal or private interest and 
his duties in the public interest; 

 
 Since it does not appear that your current official duties with the Finance and 

Administration Cabinet involve any matters related to the traffic design work you are seeking, 
the Commission does not believe a conflict of interest will exist if you provide such work for the 
engineering firm.  As long as you have no involvement, as part of your official duties, in matters 
relating to the firm with which you seek employment or any firms that may be in competition 
with that firm, your may seek employment with the engineering firm.  However, because a 
business relationship exists between the Finance and Administration Cabinet and the engineering 



firm, you must obtain approval from the Commission for any outside employment you seek with 
the firm as required by KRS 11A.040(9) which states: 
 

(9) Without the approval of the commission, no public 
servant shall accept outside employment from any person or 
business that does business with or is regulated by the state agency 
for which the public servant works or which he supervises, unless 
the outside employer's relationship with the state agency is limited 
to the receipt of entitlement funds. The commission shall 
promulgate administrative regulations to establish a procedure for 
the approval of outside employment of a public servant, including 
a requirement that the public servant and his appointing authority 
state in writing that the public servant is not in a position to 
influence any agency decision relating to the outside employer. 

 
  I have included Kentucky Administrative Regulation 9 KAR 1:050 which 
provides guidance was to how to obtain approval for your outside employment. 
 
  If you will not be "employed" by the engineering firm, but will be a 
“subcontractor”, you are not required to obtain the Commission's approval, but you must 
ascertain that no conflict of interest exists.   
 

 Since you are still a public servant, you are not subject to the "post-employment" 
provisions in KRS 11A.040(7) and (8).    
 
Enclosure: 9 KAR 1:050 
 
 


